Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 10. 2019. 22:15 >> 22:19
12

ZEMAN ODBIJEN

Češka ostaje pri stavu o priznanju Kosovu

Najviši češki zvaničnici odbili su na koordinacionom sastanku o spoljnoj politici prijedlog i argumente predsjednika Miloša Zemana da se povuče priznanje Kosova.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček, saopštio je novinarima nakon sastanka, da se državni vrh dogovorio da to pitanje nije na dnevnom redu.

"Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umjesno. Situacija se nije nikako promijenila da bi Češka mijenjala stav koji je zastupala posljednjih deset godina", kazao je Petšiček.

Češki državni vrh, predsjednik Zeman, predsjednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček i predsjednik Senata Jaroslav Kubera, složili su se danas povodom tog Zemanovog predloga, da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova bile 2008. godine problematične, ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom dalje razvija bilateralne odnose.

"Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svjedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obje zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa", saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sa sastanka kome su se kasnije državnom vrhu pridružili i ministri spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane, Srbiji i Kosovu upućen je poziv da poboljšaju uzajamne odnose i uklone barijere za međusobnu trgovinu u okviru CEFTA, a češki zvaničnici upozorili su na to da bez rješavanja kosovskog pitanja neće biti moguće dovršiti integraciju cijelog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Za EU je sada ključno da potvrdi vjerodostojnost politike otvorenih vrata EU. Najviši zvaničnici zato podržavaju da EU bez odlaganja odluči da započne pristupne pregovore sa kandidatskim zemljama - Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Očekuju takođe da će biti ubrzani pristupni pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom", saopštilo je češko MSP.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније