Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 10. 2019. 19:35   >>  19:42 22

PODRŽAVAO MILOŠEVIĆA

U BiH i na Kosovu nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

U BiH i na Kosovu je nezadovoljstvo zbog današnje dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Hadkeu, kome zamjeraju da je bio "obožavalac" Slobodana Miloševića i "negacionista" zločina počinjenih tokom rata 1990-ih godina.

Bivši glumac iz BiH Nermin Tulić, koji je teško ranjen tokom opsade Sarajeva, prokomentarisao je na Tviteru odluku o Nobelu "smajlijem koji povraća".

Sarajevski liberalni političar Reuf Bajrović izjavio je da ne razumije odluku žirija Švedske akademije, koja smatra da je "Handke izvanredni pisac i da je njegova podrška Slobi (Slobodanu Miloševiću) i genocidu dio njegovog velikog opusa".

Emir Suljagić, koji je preživeo masakr u Srebrenici, sada profesor međunarodnih odnosa u Sarajevu, napisao je na društvenim mrežama na engleskom: "Poklonik Miloševića i negacionista dobija Noebelovu nagradu za književnost.... Kakvo vrijeme...".

List "Koha ditore" na Kosovu je takođe komentarisao Nobelovu nagradu Handkeu, navodeći da je on "obožavalac Miloševića i negacionista".

Sarajevski pisac Ahmed Burić smatra da Handkeova podrška Miloševiću svjedoči da mu tada "nije bilo dobro". "Književni kriterijumi moraju da budu iznad politike. Neki njegovi (Handkeovi) tekstovi 1980-ih godina su zaista remek-djela", rekao je Burić.

Handke je 1996. godine, godinu po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku.

Austrijski pisac je takođe žestoko kritikovao 1999. godine NATO zbog bombardovanja Srbije.

Handke je 2006. godine prisustvovao Miloševićevoj sahrani.

"Takozvani svijet nije svijet. Ja ne znam istinu, ali gledam, slušam, osjećam, sjećam se, pitam se. Zbog toga sam danas ovdje, sa Jugoslavijom, sa Srbijom i sa Slobodanom Miloševićem", rekao je tada Handke.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom jeziku ima objavljena djela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније