Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

30. 09. 2019. 18:49   >>  18:54

OTKAZAN SVI LETOVI

Adria Airways: Podnijet zahtjev za stečaj

Rukovodstvo Adria Airways podnijelo je zahtjev za stečaj Okružnom sudu Kranjske zbog bankrota avio-kompanije, koja se već neko vrijeme suočava sa ozbiljnim finansijskim i operativnim teškoćama.

Adria airways je otkazala sve letove, a sud će o stečaju odlučiti u roku od tri dana, prenosi rtvslo.si.

Iz te avio-kompanije su objasnili da je stečajni postupak pokrenula uprava zbog insolventnosti kompanije i u skladu sa zakonskim odredbama.

Nadležni sud ima zakonski rok od tri dana, u okviru kojeg mora da odluči o pokretanju stečajnog postupka.

Na sjednici vlade ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek predstavio je mogućnosti djelovanja države u slučaju Adria Airways.

On je kazao da je Adria Airways važna za slovenačku privredu i turizam, ali da zbog zakonskih ograničenja države ne može pomoći toj kompaniji.

Počivalšek je rekao da je finansijska analiza koju su pripremili SDH i BAMC pokazala da je finansijska praznina znatno veća od očekivane.

"Država ne namjerava da uđe u takvo preduzeće. U suprotnom bismo preuzeli veliki dug koji je stvorio vlasnik, a vlasniku omogućili da izbjegne odgovornost za situaciju. Smatramo da bi to bilo neodgovorno i da je jedini mogući scenario bankrot Adria Airways-a ", rekao je on.

Počivalšek je kazao da se u slučaju uvođenja stečaja mogu dogoditi dva scenarija.

Prvi je, kako je naveo, reguliasanje stanja na tržištu.

"To će potrajati neko vrijeme, a ne mora biti u korist naše ekonomije i naše zemlje", rekao je Počivalšek.

On je dodao da su, u razgovorima sa Lufthansom i Fraportom, ustanovili da se oko polovine linija Adria Airways-a može obnoviti.

Počivalšek je kazao da je drugi scenario osnivanje nove avio-kompanije, jer bi se na taj način lakše i bolje uspostavila veza između Ljubljane i drugih gradova, ali da će to trajati mjesecima.

„Tri do šest mjeseci uobičajena je ruta za dobijanje dozvola, a skraćivanje tog vremena moguće je samo uz čvrsti dogovor sa Lufthansom“, objasnio je on.

Adria Airways, prema dostupnim finansijskim izvjestajima, ima 90 miliona eura duga, a za nastavak poslovanja potrebna je dokapitalizacija od najmanje 30 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније