Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

30. 09. 2019. 14:15 >> 14:15

ZAEV OPTIMISTIČAN

Istorijska pitanja sa Bugarskom biće prevaziđena

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da vjeruje da će "otvorena pitanja" sa Bugarskom oko nekih djelova savremene istorije biti prevaziđena i da će uskoro biti pronađeno rješenje.

"Potpisali smo dogovor kojim smo prihvatili da imamo zajedničku istoriju, ali svakako da postoje i posebnosti i vjerujem da će u tom duhu mješovita istorijska komisija naći rješenje. Bugarska je jedna od zemalja koje nas najsnažnije podržavaju u EU i vjerujem da će to pokazati i odlukom za dobijanje datuma za pregovore, poslije 15 godina kandidatskog statusa", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Rad mješovite istorijske komisije dvije susjedne zemlje zapeo je kod moderne istorije sa kraja 19. i početka 20. vijeka, porijekla revolucionara Goce Delčeva, za koga zvaničana Sofija insistira da je po nacionalnosti Bugarin i traži da makedonska strana to prihvati.

Zaev je rekao da vjeruje da će i to poglavlje istorije biti prevaziđeno. On je istakao da su do sada riješena četiri istorijska perioda sa šest ili sedam značajnih ličnosti, koje dvije susjedne zemlje sada zajednički obilježavaju.

Time je Zaev odgovorio na prijepodnevnu izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova da je budućnost Sjeverne Makedonije u EU, ali da se ne treba igrati tom šansom igrajući se istorijom i prošlošću, već da se koncentrišemo na budućnost.

"Mi želimo da i Albanija ide zajedno sa Sjevernom Makedonijom. Ali nikada nijesmo kazali da bezuslovno podržavamo ulazak u EU. Imamo na raspolaganju 71 instrument u pregovorima po poglavljima. Neka se ne igraju istorije i prošlosti i neka se koncentrišu na budućnost", rekao je Borisov.

On je to, kako je prenijela državna agencija Sjeverne Makedonije MIA, izjavio nakon sastanka sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, kojem su prisustvovali ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

"Do juče smo govorili da smo bratski narodi, pa neka se ne produžava bratoubilački propagandni rat u Skoplju, zato što bliži narod i ljude nemamo", rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније