Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 09. 2013. 11:07 >> 11:50
1

IZNIO ODBRANU

Subotić: Namjestili mi optužnicu

Srbijanski biznismen Stanko Subotić Cane se prvi put, sedam godina od pokretanja krivičnog postupka, pojavio u Specijalnom sudu u Beogradu gdje je odgovarao na optužbe za organizovani šverc cigareta.

Subotić tvrdi da je postupak protiv njega montiran, kako bi mu političari iznuđivali novac.

,,U cjelosti pobijam navode optužnice. Nijesam imao nikakvu potrebu da osnivam fantomske firme i nije bilo nikakvog osnova da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici'', rekao je Subotić izlažući prvi put pred sudom odbranu, nakon 7 godina od pokretanja krivičnog postupka protiv njega.

Subotić je kazao da mjesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka i ocijenio da su kampanja i optužbe protiv njega počele u medijima dvijehiljaditih, da bi se vlast dočepala njegovih para i imovine.

,,Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je 2002. pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene da me ucjenjuje i traži velike pare da se istraga ne povede protiv mene”, istakao je Subotić.

On je naveo da su do 2006. i drugi razni političari dolazili kod njega i pričali kako će riješiti istragu, ali uz koncesije – pare ili drugu kompenzaciju. 

,,Ja sam sve to pravosuđu Srbije pokušavao da pošaljem preko medija svih ovih godina, ali to nije urodilo plodom.”, naveo je Subotić. 

Subotić tvrdi da je finansirao Demokratsku stranku i dodaje da su u više navrata na njega vršili pritisak Boris Tadić i njegovi najbliži saradnici koji su, kako je kazao, dolazili kod njega. U tom kontekstu spomenuo je Mikija Rakića i Vuka Jeremića.

U Specijalnom sudu nakon 7 godina

Subotiću se do sada sudilo u odsustvu, jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je ukinuta potjernica, a pritvor zamijenjen jemstvom.

Subotić je u Specijalni sud stigao u pratnji dva advokata, dvadesetak minuta prije početka suđenja.

Očekuje se da će Subotić iznese odbranu na optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih i tako oštetila budžet Srbije.

Jemstvo od 538.000 eura, položio je 19. Jula - tačnije, hipoteku na kuću upisao je u korist suda.

Subotiću je, 17. juna u Specijalnom sudu u Beogradu, počelo ponovljeno suđenje u odsustvu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih.

Prema optužnici, ta grupa je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je, na štetu budžeta, grupa stekla korist od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

To su, kako se navodi u optužnici, radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je i pored višegodišnje potjernice na snazi slobodno živio i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično djelo za koje se Subotić teretio prije prekvalifikacije djela, odnosno izmjene optužnice.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније