Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 09. 2019. 22:34 >> 22:34
4

KANDIDATI ZA PREMIJERA ISTIČU

Dijalog sa Srbijom će voditi Vlada, a ne Tači

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pristup tom procesu jedna je od glavnih tema kandidata za budućeg premijera Kosova u predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra.

Dva kandidata političkih partija koje su u prošlom sazivu bile u opoziciji, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje su u izjavi za radio Slobodna Evropa, odbacili mogućnost da dijalog sa Srbijom predvodi predsjednik Kosova Hašim Tači.

Po njihovim riječima, ključnu ulogu u tom procesu imaće Vlada Kosova.

Vjosa Osmani je naglasila da će, u slučaju da postane premijerka, ona voditi dijalog sa Srbijom.

"U oblasti pregovaranja i dijaloga imam više iskustva od svih ostalih kandidata. Nakon što mi, kao vlada budemo okončali pregovore i potpisali sporazum, uvijek u saradnji sa Skupštinom, i nakon ratifikacije u Skupštini, predsjednik ima jednu ceremonijalnu dužnost da potpiše dekret o ratifikaciji sporazuma", izjavila je Osmani.

I Aljbin Kurti smatra da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, i da će, u slučaju da postane premijer, najprije pregledati sve ranije sporazume u briselskom dijalogu.

"Trebamo da formiramo pregovaračku ekipu koja treba da ima određenu strategiju i principe za dijalog, a kako se ne bi stvorila kakofonija u tom smislu. Ali, to ne može da se desi odmah. Potrebna nam je jedna komisija koja će da razmotri 33 postignuta sporazuma između 2012. i 2017", kazao je Kurti.

Kandidat koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je njegova odluka o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije doprinijela tome da Kosovo shvati da ne pristaje na uslove u procesu dijaloga sa Srbijom.

"Mi imamo potrebe za dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom, a takodje i Srbija ima potrebe za dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom. Mi smo spremni na to. Dakle, samo kao dvije države, dva susjeda, dvije interesne strane. Srbiji to nikada nije bilo jasnije, budite sigurni", kazao je Haradinaj.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice.

Predizborna kampanja počinje 25. septembra i traje do 4. oktobra.

Na izbornim listama je 1060 kandidata za 120 mjesta u kosovskom parlamentu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније