Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

11. 09. 2019. 22:52   >>  22:52

VLASNICI APARTMANA U HRVATSKOJ

"Buking vara goste"

Sve više vlasnika apartmana i hotela prstom upire u Buking, jer se spekuliše da čak petina objekata na toj platformi nije prošla nikakve kontrole. Poslije najnovije afere u Hrvatskoj, gdje je grupa turista iz Francuske preko Bukinga rezervisala luksuznu vilu na Hvaru (za oko 6.000 eura), a na tom mjestu zatekli gradilište i zapušten plac, oglasili su se i legalni iznajmljivači smještaja u Dalamaciji.

Kako piše "Jutarnji list", oni ističu da je nelojalna konkurencija uzela maha, da čak 20 odsto objekata koji se oglašavaju na popularnoj turističkoj platformi nema rješenje o kategorizaciji i dodaju da je slučaj sa francuskim turistima mogao da bude izbjegnut da su ova pitanja zakonski regulisana, piše "Politika".

"Svaki čovjek ima ličnu kartu sa podacima o identitetu. Za turistički objekat takva lična karta bila bi rješenje o kategorizaciji. Ako pitate Buking zašto su do prije nekoliko godina kao osnovni uslov za oglašavanje tražili rješenje o kategorizaciji, a sada to više ne traže, sigurno nećete dobiti odgovor. Razlog je isključivo u njihovom profitu, a posljedice su upravo ovakve", kaže vlasnik jednog luksuznog hotela u Dalmaciji.

Rješenje o kategorizaciji sadrži ime i prezime vlasnika objekta, dokaz o pravu raspolaganja kroz vlasnički list ili ugovor o zakupu, kao i popis opreme. Kako se navodi, to je zbir svega onoga što objektu daje određeni broj zvezdica i pokazatelj stvarnog stanja u smještaju.

Kako je objašnjeno, Buking na nekoliko načina dolazi do profita, a jedan od njih je provizija od oko 20 odsto. Taj dio od ukupnog iznosa ide direktno na račun kompanije kada se realizuje uplata gosta apartmana.

Buking se našao i na udaru zbog navodnih skrivenih troškova u cijenama smještaja, pa je, iz tog razloga, od 1. septembra promijenjen način poslovanja ove platforme, kao i sajta Trivago i sličnih kompanija. Naime, oni sada moraju jasno da navedu sve troškove (takse, naknade za čiščenje, itd.) i da ih predoče korisnicima prije rezervacije i plaćanja.

Upravo na skrivene troškove se žalilo najveći broj korisnika, ali bilo je i drugih primjedbi. Prema podacima britanske antimonopolske komisije, dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase već rasprodatih hotela kako bi uticali da potencijalni gost što prije donese odluku. Drugi način požurivanja korisnika jeste davanje lažnih informacija, kao na primjer da je smještaj za koji je korisnik zainteresovan ostalo samo jedno slobodno mjesto, što je gotovo uvijek neistina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније