Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Tanjug/B92 ]

09. 09. 2019. 18:18 >> 18:21
10

U SIRIJI I IRAKU

Oko 500 državljana BiH u kampovima nakon sloma ID

Do 500 državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku, gdje čekaju na moguću deportaciju u svoju zemlju.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima, list piše da je riječ o osobama koje su povezane s terorističkom organizacijom Islamskom državom, a nakon njenog sloma dospjeli su u zarobljenišvo snaga protivterorističke koalicije predvođene SAD-om.

Organi vlasti policijske agencije u BiH još uvijek nemaju precizne podatke koliko je tačno bosanskoercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma terorističke Islamske države, ali se do sada kalkuliralo brojkom od njih oko tri stotine.

Te su prochene gotovo udvostručene nakon što su bosanskohercegovačke vlasti dobile podatke o osobama porijeklom iz BiH, koje su u Siriju ili Irak otišle iz drugih država u kojima su živejli.

Avaz piše da je na stotine ratnika s pasošima BiH otišlo u redove Islamske države iz Austrije, Belgije, Švjcarske, Švedske i Njemačke.

Uz muškarce, koji su se borili u redovima Islamske države i u tim su borbama zarobljeni, na povratak u BiH čeka i nekoliko stotina njihovih udovica odnosno žena i djece.

Do sada je u BiH vraćen jedino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše kojem se pred Sudom BiH trenutno sudi po optužnici za terorizam i ratovanje u terorističkoj organizaciji.

BiH se još u februaru ove godine odazvala pozivu SAD da primi svoje zarobljene državljane iz Sirije i Iraka, ali  vlasti te zemlje sporo rade na utvrđivanju njihovog identiteta i uloge koju su imali u Islamskoj državi i eventualnim ratnim zločinima.

Članovi državnog operativnog tijela zaduženog za ova pitanja na čijem čelu je ministar bezbjednosti Dragan Mektić ne uspijevaju da dogovore ovlašćenja različitih ministarstava i policijskih agencija niti su do sada bili u stanju da ustaglase plan smještaja deportovanih osoba.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније