Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Agencije, objavila B.B. ]

08. 09. 2019. 13:00 >> 13:08

U SARAJEVU

Prva Parada ponosa, na ulicama 1.200 policajaca

Prva Parada ponosa počela je danas tačno u podne u Sarajevu, a glavnom gradskom ulicom ka trgu, prošetalo je više od 1.000 ljudi. Povorku, kako prenose bosanski mediji obezbjeđuje oko 1.200 pripadnika policije i zaštitarske agencije.

Učesnici povorke, pod nazivom "Ima izać", nose transparente u znak podrške LGBTIQ osobama. Skup protiče mirno i bez ikakvih incidenata.

Učesnici kolone pjevaju pjesme, zvižde i mašu zastavama, a nakon blizu dva kilometra zaustaviće se na Trgu BiH ispred zgrade državnog parlamenta odakle će se javnosti obratiti članovi organizacionog odbora, te uputiti poruke u znak podrške borbi za veća prava LGBTIQ osoba u BIH.

Osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, glavnom ulicom šetaće i učesnici Povorke ponosa iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravio je danas održavanje Parade ponosa u Sarajevu, ukazujući da je to važan korak u zaštiti osnovnih prava svih građana u BiH.

"Ovo je važan korak u zaštiti osnovnih prava svih građana u BiH, uključujući LGBTI osoba, koje imaju prava da žive svoj život slobodan od diskriminacije, zloupotrebe, prijetnji i da uživaju u punoj inkluziji u društvu", napisao je Han u tviter poruci.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je u tviter poruci napisala da u potpunosti podržava ovaj važan događaj koji "ohrabruje poštovanje ljudskih prava i jednakosti za sve građane zemlje".

Prije početka Parade organizovan je i kontraskup, a iz policije su naveli da ne postoji tačka, gdje bi moglo doći do susreta učesnika Parade ponosa i građana koji su protiv tog skupa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније