Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

05. 09. 2019. 19:54 >> 19:51

BEZ DOGOVORA LIDERA U BIH

Rok istekao danas, na pomolu novi izbori?

Rok za ispunjenje zadataka iz sporazuma koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA o formiranju vlasti na državnom nivou u BiH, ističe danas, a dogovora nema i izvesno je da ga neće ni biti, prenijela je RTRS.

Dogovora neće biti, jer je, kako se navodi, političko Sarajevo uslovilo Republiku Srpsku još jednim korakom ka članstvu u NATO.

Na optužbe aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, da srpski član tog tijela Milorad Dodik, blokira dogovor zbog Rusije, uzvratila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Cvijanović je, naime, poručila da zbog vlasti u Sarajevu, Republika Srpska neće žrtvovati svoje političke stavove, volju naroda i Rezoluciju Narodne skupštine.

Istakla je da se neformiranjem vlasti urušava dodatno povjerenje u BiH.

"Pitajte građane Republike Srpske i isto tako će vam reći. Znači, neko manipuliše, neko se igra izbornom voljom građana. Igraju se rezultatima izbora, ali i ustavnom pozicijom Republike Srpske, a na to niko nema pravo", istakla je Cvijanović za RTRS.

Poručila je da je jasna većina na nivou BiH i da ne postoje druge većine, kako to opozicija u Srpskoj govori.

Sporazum lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Principima formiranja vlasti na državnom nivou istekao je danas.

Potpisivanjem sporazuma lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD, Milorad Dodik, i HDZ BiH, Dragan Čović, su se u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka, obavezali da će formirati novi saziv Savjeta ministara u roku od mjesec dana, ali se to nije dogodilo.

Opšti izbori u BiH održani su prije gotovo godinu dana, a Savjet ministara, na čijem čelu bi trebalo da bude predstavnik SNSD, još nije formiran.

Takođe, nijesu formirane ni vlade na nivou Federacije BiH i još neki nivoi vlasti u kantonima.

Glavna prepreka za dogovor je navodno odbijanje Dodika da prihvati Godišnji nacionali plan (ANP), koji Republika Srpska vidi kao još jedan korak ka članstvu BiH NATO Alijansi.

Izbor kandidata SNSD za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, koji je prošao sve bezbjednosne provjere, slanjem ANP-a u Brisel je beskompromisno uslovila Izetbegovićeva SDA, a podržao ih je i hrvatski član Predsjedništva Komšić, koji je, inače, u to tijelo izabran glasovima Bošnjaka.

Sada su sve oči uprte u Dodika i Republiku Srpsku s obzirom na to da je on najavio da će, ako Tegeltija ne bude imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara, odnosno ako do dogovora lidera ne dođe, predložiliti NSRS odlučivanje o povlačenju saglasnosti za formiranje državnih institucija.

Čović smatra da je mjesec dana "prokockano", a potpis koji su, kaže, stavili je bio toliko snažan da je bilo za očekivati da se dogodi formiranje vlasti, prenio je portal Dnevnik.

Vigemark, koji je svojim prisustvom podržao sporazum trojice lidera, pak, predložio da se razmotri mogućnost održavanja novih izbora u BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније