Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

02. 09. 2019. 09:19   >>  09:22 4

INCIDENT U KOSOVSKOJ MITROVICI

Izboli mladića u blizini mosta na Ibru

Maloljetni mladić srpske nacionalnosti izboden je sinoć u neposrednoj blizini mosta na Ibru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a grupa mladića je nakon napada pobjegla u južni dio grada.

Napadnuti mladić je operisan i nalazi se u stabilnom stanju, a do incidenta je došlo nakon kraćeg verbalnog sukoba grupe srpskih mladića sa grupom Albanaca koji su prešli most iz pravca Južne Mitrovice, prenosi RTS.

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj su osudili sinoćno ranjavanje sedamnaestogodišnjaka srpske nacionalnosti na mostu na Ibru.

"Oštro osuđujem ordinarni zločin i pozivam organe reda da što prije rasvijetle slučaj i izvedu pred lice pravde odgovorne", kazao je Veselji.

On je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi taj slučaj "za destabilizaciju Kosova i regiona", dok je Haradinaj rekao da se radi o izolovanom slučaju.

Predsjednik Vučić je sinoćni incident nazvao lošom viješću i to pomenuo kao argument za neotvaranje mosta na Ibru, koji povezuje južni i sjeverni dio Mitrovice.

"Albanci jedva čekaju da pređu most na Ibru, oni su facinirani sjevernom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mjesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mjestima", izjavio je Vučić na beogradskoj TV "Pink".

Veselji je rekao da je ta izjava Vučićeva "igra za njegove uske interese i za unutrašnju političku upotrebu, a na štetu kosovskih Srba".

"Njegova izjava ima za cilj dovođenje u pitanje bezbjednosti na Kosovu i šteti regionalnoj stabilnosti. Zato pozivam Beograd da se okane provokacija i da ostavi na miru naše sugrađane Srbe", izjavio je Veselji prenose danas prištinski mediji.

Lider DPK je rekao da Srbi nemaju problema u Štrpcu, Gračanici, Novom Brdu i u drugim mjestima gdje živi većina srpske zajednice na Kosovu.

"Problemi postoje samo tamo gdje Srbija ima interesa da izaziva probleme", kazao je on.

Rekao je da je Kosovo "evropska demokratska multietnička država koja garantuje maksimalna prava nevećinskim zajednicama" i "nikako neće dozvoliti stvaranje vještačkih zidova podjele ili međuetničke mržnje".

Ranjavanje su osudili i politički predstavnici Srba s Kosova koji traže hitno nalaženje i kažnjavanje počinilaca.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније