Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 09. 2013. 17:02 >> 17:03

HRVATSKA

Rijeka: Spriječen šverc raketa iz Srbije

Službenici Carinarnice Rijeka prije nekoliko dana su, navodno po dojavi obavještajne službe, zaplijenili više kontejnera punih sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione kao i za sastave zemlja-zemlja koji su u Rijeku stigli iz Srbije.

Rakete u djelovima, zatim djelovi za lansere i kruto raketno gorivo, nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.

Prije svega radilo se o projektilima S-8, nevođenim raketama ruske proizvodnje namijenjenim ispaljivanju iz višecjevnog lansera za avione. Riječ je o projektilima koji se nalaze u naoružanjima niz vojski svijeta, a kompatibilni su sa sovjetskim tipovima aviona.

Između ostalog, u svom naoružanju ih posjeduje i Hrvatska.

Čije je bilo sporno oružje za sad nije poznato, ali prema pisanu medija, pošiljka se navodno povezuje sa srpskim poduzetnikom Slobodanom Tešićem, vlasnikom firme “Tenex”, a čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojnom opremom.

U svojoj knjizi “Merchant of death” (Trgovac smrću), novinari Daglas Fara i Stiven Braun Tešića su naveli kao jednog od saradnika najpoznatijeg svetskoga trgovca oružjem, Viktora Bauta.

Prema njihovom pisanju Tešić je bio jedan od posrednika preko kog je Baut vojnu opremu i oružje slao krajem devedesetih godina liberijskom gospodaru rata Čarlsu Tejloru. Tešić se zbog toga našao i na crnoj listi UN-a.

Ministarstvo odbrane Hrvatske potvrdilo je agenciji Beta informaciju o zaplijeni oružja u riječkoj luci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније