Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

31. 08. 2019. 19:33 >> 23:41
1

BIBER SMATRA

Angažman SAD i EU bio bi povoljan za Z. Balkan

Zajednički angažman SAD i Evropske unije (EU) mogao bi region Zapadnog Balkana vratiti na pravi put i pomoći u rješavanju izazova sa kojima se suočava, ocijenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber (Bieber).

Biber je, u analizi "Američka politika na Zapadnom Balkanu" Savjetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG) univerziteta u Gracu, naveo da sa podjelom unutar EU o Zapadnom Balkanu i "nestabilnom američkom administracijom" oklonosti nijesu povoljne za obnavljanje efikasnog angažmana između EU i SAD o regionu.

"Otvorene izazove nije lako riješiti, a među njima su odnosi između Srbije i Kosova, neriješene unutrašnje polarizacije u Bosni i Hercegovini, i regionalne demokratske krize. Zbog toga se ne mogu lako postići rezultati", rekao je Biber.

Ovaj stručnjak preporučuje nekoliko koraka kako bi se ograničio "zloćudni uticaj drugih zemalja i obezbijedila evroatlantska integracija zapadnog Balkana", dodajući da bi zajednički angažman SAD i EU mogao region Zapadnog Balkana da "vrati na pravi put".

Biber preporučuje koordinirano učešće SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније