Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

20. 08. 2019. 08:38   >>  08:44

SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH

Formiraće vlast ili "zakovati" političku krizu

Deset mjeseci nakon izbora BiH još nema formiranu državnu vlast, a danas će u Sarajevu biti održane redovna i vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), na kojoj će se politička kriza riješiti ili će ta zemlja nastaviti da tone u moru nesporazuma tri zajednice koje bi trebalo da konstituišu vlast.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO, koji je i kamen spoticanja za postizanje dogovora, mada će se, uoči sjednice, znati da li će ta tačka i biti na dnevnom redu, prenosi RTRS.

U 11 sati će početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina tačka dnevnog reda je ANP. U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda - imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odrediće i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči, Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje NSRS-a. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima.

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra. Današnja sjednica će dati odgovor hoće li političari kupiti dodatno vrijeme ili će definitivno presjeći i "zakovati" političku krizu čije se rješenje još dugo neće nazirati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније