Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

19. 08. 2019. 10:42   >>  10:50 1

VRIJEĐALA I MERKEL

Njemci kritikuju rasizam hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima, koje je na svom fejsbuk profilu postavljala prva sekretarka Ambasade Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević, postao je tema i u medijima njemačkog govornog područja.

Hrvatski portal Index, koji je i pokrenuo ovu priču, podsjeća da je Mađarević na Fejsbuku zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, zamjerila "nedostatak vlastite kulture".

ZDF: Hrvatska uskoro predsjedavajuća EU

Indeksovo otkriće stiglo je i do Berlina, gdje je Mađarević bila imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade. Njemačka televizija ZDF izvještava da je "rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao oprez" i dodaje kako se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje. Pozvana je na razgovor u Ministarstvo.

"Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsjedanje Savjetom Europske unije”, konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarević prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi dan nakon toga, počela da tvrdi da joj je profil hakova. To međitim, smatra ZDF, protivurječi činjenici da je duže vrijeme objavljivala "ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove". Ovaj medij navodi i da je Mađarević "vrijeđala Angelu Merkel".

I austrijski mediji o "mržnji na Facebooku"

Austrijski tabloid Kronen Zeitung piše o "mržnji na Facebooku" ali i da je "hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu" svojim postom o "čistoj i autentičnoj Evropi" koja je "bijela Evropa". Kronen podsjeća da je Mađarević početkom godine imenovana na mjesto prve sekretarke hrvatske ambasade u Berlinu.

Der Standard ne vjeruje priči o hakovanju profila

Der Standard konstatuje da su "rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost" i ističe da sehrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova distanciralo od Mađarevićeve.

"Prvo obrana svojih stavova, onda navodno hakovanj", ironično piše Der Standard promjenu priče Elizabete Mađarević, koja je prvo rekla da ima pravo da iznosi takve stavove, da bi sjutra izjavila da je žrtva hakovanja i da se preko nje napada vlada.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније