Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 09. 2013. 14:46 >> 14:48
4

PRIKIPLJENO DOVOLJNO POTPISA

Hrvatska pred referendumom o braku

Udruženje "U ime obitelji" prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se brak definisao kao zajednica muškarca i žene.

Arsen Bauk, ministar uprave, danas je podnio izvještaj Vladi Hrvatske da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma na prijedlog Građanske inicijative "U ime obitelji" koja je organizovala prikupljanje potpisa kako bi se brak ustavno definisao kao životna zajednica muškarca i žene.

Provjerom  potpisa, upoređivanjem imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja građana na potpisnim listama, utvrđeno je da je s vjerovatnoćom većom od 99 odsto zadovoljen potrebni kriterij od 10 odsto prikupljenih potpisa od ukupnog broja birača.

Broj ispravnih, vjerodostojnih potpisa za ovu inicijativu kreće se između 665 i 701 hiljada potpisa.

Ukoliko se referendum sprovede, u Hrvatski ustav biće uvedena dodatna odredba kojim će se brak definisati kao zajednica isključivo muškarca i žene.

Inicijativu „U ime obitelji“ osporavaju hrvatska gej udrženja „Kontra“ i „Iskorak“, koje tvrde da se radi o uvođenju diskriminatornih odredbi u Ustav i nastojanju da se homoseksualcima onemogući ostvarenje prava na bračnu zajednicu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније