Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 09. 2013. 13:57 >> 14:00

U TOKU PROVJERA

Virus zapadnog Nila i u Hrvatskoj?

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dobila je informacije o pojavi oboljelih od upale mozga i moždanih opni kod kojih postoji sumnja da su posljedica infekcije virusom Zapadnog Nila, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Odsjek za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestila je kako u Hrvatskoj trenutno ima 11 pacijenata sa sumnjom na infekciju ovim virusom. Za troje pacijenta hrvatski doktori utvrdili su postojanje virusa zapadnog Nila, dok je kod ostalih postupak dijagnostike u toku. Ipak, svi nalazi upućuju se u referentnu laboratoriju u Italiji koji će definitivno potvrditi postojanje virusa. Proces utvrđivanja u Italiji nije dovršen još ni za prvooboljelog pacijenta.

Oboljeli su s područja Zagrebačke županije, a jedan pacijent je iz Međimurske županije.

Taj virus je u prirodi prisutan kod ptica, a na ljude se prenosi ubodima komaraca koji su se prethodno hranili na bolesnim pticama zaraženim ovim virusom. Virus ne prelazi s čovjeka na čovjeka. Infekcija virusom Zapadnog Nila kod ljudi u 80 posto slučajeva prolazi neprimjetno, a svega kod 20 posto se javlja blaga bolest s povišenom temperaturom.

Teška bolest središnjeg živčanog sistema javlja se u manje od 1 posto zaraženih osoba, prvenstveno starijih od 50 godina i hroničnih bolesnika.

Najučinkovitiji način prevencije je zaprašivanje kojim bi se smanjio broj komaraca koji prenose zarazu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније