Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

16. 08. 2019. 09:20 >> 09:36
16

NOVI SUKOBI

Kosovska zastava na srpskoj srednjevjekovnoj tvrđavi

Na srednjevjekovnoj tvrđavi na Novom Brdu, naselju udaljenom 20 kilometara od Prištine, postavljena je zastava Kosova, što je izavalo buru reakcija u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je isticanje zastave Kosova na tvrđavi, tvrdeći da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasljeđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja" ne mogu da posluže drugoj namjeni nego da obrišu prašinu vjekova sa bisera srpske srednjovjekovne duhovnosti i evropske i svjetske kulturne baštine.

"Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svijesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasljeđa i identiteta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ohrabruju, navode, uzurpatore iz takozvane "prištinske vlasti" da nastave da se brukaju pred čestitim dijelom albanske javnosti i pred cijelim svijetom, jer time samo pomažu Srbiji čiji su, podsjećaju, sastavni dio koji je u stanju prolazne političke zablude.

Eparhija raško prizrenska isticanje zastave smatra provokacijom 

I Eparhija raško-prizrenska SPC ocijenila je da je postavljanje kosovske zastave na tvrđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole, gdje su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

Hodžaj: Kulturna, istorijska i vjerska baština na Kosovu su kosovske

Enver Hodžaj, potpredsjednik Vlade u Prištini u tehničkom mandatu, ranije je kazao da smatra da crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i vjerska baština pripadaju Kosovu.

Ovaj stav predstavlja njegov odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. vijeku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nijesmo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smiješno", napisao je Hodžaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније