Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

15. 08. 2019. 10:24 >> 10:24
8

OTEŽAN POVRATAK U DOMOVINU

Blokiran povratak bivših isisovaca u BiH

Sprovođenje plana povratka u domovinu državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, ili su tamo boravili kao članovi njihovih porodica, blokiran je, jer zbog unutrašnjih sporova u BiH još nije uspostavljeno operativno tijelo koje bi taj proces koordiniralo i nadziralo, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države (IS) ne žele da dopuste repatrijaciju tih osoba, sve dok Vijeće ministara BiH ne uspostavi operativno tijelo koje bi potencijalne povratnike provjeravalo, kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.

U tom bi tijelu trebali biti predstavnici ministarstava vanjskih poslova i sigurnosti, tužilaštva BiH, te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prije nekoliko dana propao je i posljednji pokušaj da se usaglasi tekst odluke kojom bi se definisale nadležnosti pojedinih institucija zaduženih za provjere, organizovanje povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.

Članovi porodica zarobljenih bivših pripadnika terorističkih grupa, većinom supruge i djeca, istovremeno vrše snažan pritisak na tijela vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak u BiH.

Do sada je u tu susjednu zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je sada u zeničkom zatvoru, optužen je za terorizam i čeka suđenje.

Prema dostupnim podacima, na deportaciju u BiH čeka još najmanje 14 bivših IS-ovaca.

Na povratak u BiH čeka i 58 žena i čak 200 djece.

Sigurnosne agencije u BiH barataju podatkom da je od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili IS-u od 2012. u Siriju i Irak, iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi, od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, najprije avionom, a zatim ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Otprilike 70 odsto njih je bilo u IS-u, dok su ostali ratovali u redovima konkurentske terorističke grupa Al-Nusra.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније