Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ Mina ]

13. 08. 2019. 16:51   >>  16:52 4

KOD MLADENOVCA

U Srbiji potvrđena afrička kuga svinja

Rezultati laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja, i to u okolini Mladenovca, kazao je danas srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i nagasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa.

Nedimović je precizirao da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela, i da je danas donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Kako je kazao, Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, i na osnovu toga su prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mjere.

"Nažalost, poslije dvije godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović za Tanjug.

On je pojasnio da virus afričke kuge napada isključio svinje i divlje svinje, i da nema opasnosti za ljude.

"Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva", rekao je Nedimović.

On je kazao da je obavljena eutanazija svinja na mjestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, kako je naveo, činiti i nadalje.

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, Nedimović je rekao da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje, automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali je ta mjera privremenog karaktera.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније