Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

05. 08. 2019. 13:14   >>  13:24 1

NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA

Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.

Veselji je to rekao nakon sjednice predsjedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sjednica tog zakonodavnog tijela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je rekao da je na sjednici predsjedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim riječima, u interesu građana.

"Raspuštanje skupštine omogućava predsjedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubjeđenjem i još uvijek tvrdim da su izbori jedino rješenje za građane. Oni nijesu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo", rekao je Veselji čestitajući građanima, prenijela je prištinska Koha.

Pošto je datum sjednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsjednika.

Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, nakon sastanka predsjedništva skupštine, izjavio je da su se svi šefovi parlamentarnih grupa dogovorili o datumu raspuštanja Skupštine i potom poštovali sva ustavna pravila.

Takođe je rekao da je dogovoreno da prije raspuštanja skupštine bude odobren IPA sporazum koji će Kosovu donijeti 100 miliona eura.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memlji Krasnići iz DPK-a je rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nijesu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније