Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 09. 2013. 23:22   >>  23:23 1

I DALJE ZASTRAŠIVATI

Davutoglu: Svi koji su uz Asada će platiti

Sirijski režim mora biti što jasnije kažnjen, rekao je večeras ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, prenosi agencija Anadolija.

 

Davutoglu je istakao kako je 200.000 ljudi u Siriji nestalo zbog građanskog rata u toj zemlji.

"Sirijski režim mora biti što jasnije kažnjen", rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je u televizijskom obraćanju naglasio da međunarodna zajednica ne smije odustati od zastrašivanja. Komentarišući upotrebu hemijskog oružja u Siriji, Davutoglu je rekao kako je "sirijski režim počinio međunarodni zločin". Pojasnio je kako je napad u okolini Damaska izvršen oružjem kakvo posjeduje samo sirijski režim.

''Svi koji stanu uz sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, platiće cijenu'', rekao je Davutoglu, te dodao:

"Asadova prijetnja da se nakon vojnog udara može dogoditi svašta ukazuje na to da on ima kontrolu nad terorističkim grupama. "Svako ko stane na njegovu stranu, dijeliće zločin s njim", istakao je  Davutoglu.

Odluka o vojnoj intervenciji u Siriji koju treba da donese Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tvrdi turski ministar, imaće "dugoročni uticaj na politiku SAD-a".

"Međunarodni sistem je pao na testu u Siriji. Mi ne pozivamo na rat. Mi upućujemo humanitarni poziv i nastavićemo sa tim."", rekao je Davutoglu.

On je izrazio žaljenje što odlučnost koja se pokazuje danas nije postojala prije dvije godine, jer ''se u Hami u ljeto 2011.  ne bi dogodio veliki pokolj i sva dešavanja ne bi otišla ovako daleko''.

"Postoji jasna upotreba hemijskog oružja u Siriji. Asadov režim je taj koji je objavio rat, mi nikoga nismo ohrabrivali na rat", istakao je Davutoglu, dodavši da Turska nije povezana sa grupom Al-Nusra niti pomaže sličnim organizacijama koje djeluju u Siriji.

Ministar vanjskih poslova je podsjetio da je Turska počela komunicirati sa sirijskom opozicijom tek od 10. oktobra 2011. godine, dodavši da je  "uložila velike napore kako bi sirijska vlada počela komunicirati sa civilnim elementima".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније