Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 09. 2013. 22:55   >>  22:55 1

PODACI NVO

U Srbiji ukradeno 10.000 beba!

Prema podacima Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije", mjesečno se u Srbiji ukrade dvadesetak beba, a u taj zločin, koji traje već 40 godina, umiješani su mnogi - od ljekara preko babica i čistačica do čitavih opština.

O bebi-trafikingu u Srbiji, najunosnijoj grani kriminala, decenijama se uporno ćuti. Prema nezvaničnim podacima, na teritoriji Srbije u posljednjih 40 godina ukradeno je više od 10.000 beba, a nesmetanom cvijetanju ove vrste kriminala pomoglo je i to što u Srbiji ne postoji zakon o ukradenim bebama.

Svjesni toga da pred ovim problemom svi zatvaraju oči, nekolicina roditelja okupljena oko Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije" riješili su da preuzmu stvar u svoje ruke i konačno javno progovore o svemu, kako bi stali na put bebi-trafikingu.

"Osnovni cilj nam je da u okviru kampanje "Da se više nikada nijedna beba ne ukrade", prikupimo 30.000 neophodnih potpisa za peticiju koja bi trebalo da se preda Skupštini Republike Srbije, kako bi se omogućio ulazak prijedloga Zakona o ukradenim bebama", počinje priču za Telegraf predsjednik Udruženja Vladimir Čičarević, koji će se ispred ovog udruženja u srijedu 11. septembra prvi put obratiti široj javnosti u Medija centru.

Taj zakon je, prema njegovim riječima, trebalo odavno da bude donijet, ali nije zbog opravdanog straha države.

"Tog zakona se plaše svi u Vladi, jer su pored ljekara umiješane i babice i čistačice i čitave opštine", objašnjava Čičarević, otkrivajući nam tarifu po kojoj se novorođenčad prodaje u Srbiji.

"Cijene beba se kreću između 15.000 i 45.000 eura, a zavise od toga kakvu ocjenu beba dobije na rođenju, ali i od porijekla i zdravstvene konstitucije roditelja. Novorođenčad iz Srbije najčešće se prodaje u skandinavske zemlje i Njemačku", priča Vladimir, koji osnovano sumnja da mu je 2003. ukraden sin po rođenju i koji se ovom problematikom intenzivno bavi već pune dvije godine.

Nakon obraćanja javnosti, Udruženje će Ministarstvu zdravlja dati rok od 48 sati da sprovede "hitno donošenje akta o postupanju prema mrtvim novorođenčadima".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније