Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 09. 2013. 20:47 >> 20:49

POSTIGNUTI SPORAZUMI

Tahiri: Srbija priznala Kosovo

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri saopštila je danas da su sporazumi o telekomunikacijama i energetici, koji su postignuti sinoć u Briselu, jako važni za Kosovo jer se njima okončava rad ilegalnih operatera u tim dvijema oblastima, javio je dopisnik agencija Anadolija.

“Ovi sporazumi praktično omogućavaju uspostavljanje međudržavne saradnje u oblasti telekomunikacija i energetike. Ali ono što je važno je da je ovim Srbija priznala nezavisnost Kosova na polju telekomunikacija i energetike”, kazala je Tahiri, koja je i šefica Delegacije Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom.

U oblasti telekomunkacija je dogovoreno da Kosovo dobije svoj međunarodni telefonski kod, koji će mu dodeliti ITU. Evropska unija će pomoći Kosovu da dobije taj kod.

Prema riječima Tahirijeve, uvođenje međunjarodnog pozivnog broja za Kosovo (383 ili 384) očekuje se od januara 2015. i biće jedinstven za cijelu teritoriju Kosova.

''Sporazum o telekomunikacijama, takođe, sadrži i sporazum o frekfencijama, što će Kosovu omogućiti da ubrzano radi na planu digitalizacije'', kazala je zamjenica premijera, te dodala:

“Sporazum, takođe, ohrabruje zvaničnike telekomunikacija obje zemlje da uspostave saradnju, kao i mobilne operatere u obje države, da uspostave međusobnu vezu, ali i roming koji će biti u korist građana u smislu snižavanja tarifa u ovoj oblasti”.

Ona je naglasila da je sporazumom predviđeno i da se u oblasti fiksne telefonije, za koju nije po zakonu neophodan međunarodni tender, dozvoli rad jednom novom operateru, dok, što se tiče mobilnog operatera, nema licenciranja novog operatera jer za njega potreban međunarodni tender.

“Ono što je dozvoljeno je privremna usluga u ograničenoj oblasti rada kako bi se omogućila da jedna nova kompanija do tendera pruža usluge u jednom dijelu naše zemlje, a još važnije da će biti ugašeni svi operateri, bilo u mobilnoj bilo u ilegalnoj telefoniji, koji su do sada radili ilegalno na Kosovu”, kazala je zamjenica premijera Kosova.

Prema sporazumu o pitanju energetike KOSST, Kosovska agencija za transmisiju energije, više neće imati smetnji da se učlani u evropske i regionalne organizacije. Srbija više neće moći da koristi kosovske transmisione puteve bez nadoknade.

Edita Tahiri je kazala i da će biti formirana jedna komisija koja će izračunati koja su dosadašnja dugovanja Srbije prema Kosovu za korišćenje transmisionih puteva energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније