Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

18. 07. 2019. 08:40   >>  08:39 10

RIKER

SAD spremne da se uključe u dijalog Srbije i Kosova

Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD-a zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker izjavio je da su SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali da je najprije potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne da se vrate dijalogu.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, jer SAD žele da vide pomak.

"Ali to ne to možemo da uradimo umjesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremni da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina", kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao da vjeruje da na obje strane "postoji volja" da se pronađe rješenje i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

"Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imaće punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dodju do konačnog sporazuma. Znam da to mogu", rekao je Riker u Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније