Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

18. 07. 2019. 08:31   >>  08:31

U HRVATSKOJ

Plenković smijenio tri ministra

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je da se odlučio za širu rekonstrukciju Vladu u okviru koje je smijenio tri ministra.

"Promjene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s brojnim aktivnostima", rekao je Plenković, novinarima poslije sinoćnih odvojenih razgovora s vrhom HDZ i koalicionim partnerima.

On je naveo da je dobio podršku stranačkih tijela i predstavnika stranaka koje čine parlamentarnu većinu za nova kadrovska rješenja.

Upitan zašto se odlučio za smjenu troje ministara, Plenković je dodao da je procijenio da su "u opštim političkim okolnostima, opterećujućoj slici koja je bila za Vladu u medijskom prostoru, ta osvježenja su bila neophodna".

"Procijenio sam da je u ovom trenutku potreban bitan zaokret, jer ono što želim kao predsjednik Vlade je da u fokus javnosti i medija dođu sva pozitivna postignuća", dodao je premijer.

Plenković je smijenio potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivede Tomislava Tolušića, ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i ministarku za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić. Riječ je o ministrima koji su imali loš rejting u javnosti, a mediji su ih najčešće pominjali kao one kojima će premijer zahvaliti na saradnji.

Od ranije se zna da iz Vlade odlaze ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su nedavno podnijeli ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem. Već se zna da odlazi i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić koja od septembra preuzima čelno mjesto Savjeta Evrope.

Obrazlažući rekonstrukciju Vlade, Plenković je saopštio i imena kandidata za nove ministre.

Novi ministar spoljnih i evropskih poslova trebalo bi da bude ambasador u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman. Ministarku demografije zamijeniće poslanica u Saboru Vesna Bedeković, a ministra državne imovine sadašnji šef Kancelarije državne uprave u Vukovarsko-sremskoj županiji Mario Banožić.

Ministarsku regionalnog razvoja i EU fondova zamijeniće sadašnji ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a njega direktor Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje Josip Aladrović. Tolušića će zamijeniti državna sekretarka u tom ministarstvu Marija Vučković.

Od ranije je poznato da je kandidat za novog ministra uprave Ivan Malenica, dekan fakulteta u Šibeniku.

Novi potpredsjednici Vlade biće ministri policije i finansija, Davor Božinović i Zdravko Marić.

Očekuje se da će se Sabor na vanrednoj sjednici u petak izjasniti o novim ministrima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније