Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 09. 2013. 18:59 >> 18:59
2

ODGOVOR PRIŠTINE

Kosovo blokira uvoz iz Makedonije

Vlada Kosova donijela je odluku da blokira ulazak svih proizvoda iz Makedonije na Kosovo, saopštila je Ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila. Odluka će stupiti na snagu večeras u ponoć.

”Odluka stupa na snagu u 24 sata. Za svu robu iz Makedonije biće dodatnih taksi i na taj način odgovaramo na djelovanje Skoplja”, kazala je kosovska ministarka. Ona je rekla da će odluka važiti do postizanja dogovora sa Skopljem.

Makedonska vlada je od danas uvela naplaćivanje taksi građanima Kosova za ulazak u Makedoniju. Svaki automobil je obavezan da plati po pet eura za ulazak u Makedonju, svaki kamion i autobus po 20, a svaki Kosovar po dva eura.

Ovakvu odluku Vlada Makedonije je donijela prije dva dana kao odgovor na embargo koji je zvanična Priština uvela na određene proizvode iz Makedonije, a pošto je predhodno Skoplje ograničilo uvoz pšenice s Kosova.

Već treću godinu zaredom Vlada Makedonije blokira brašno i pšenicu sa Kosova, što je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA-e. Iako je bilo najavljeno da će takva odluka biti ukinuta 2. septembra, odluka je po pitanju pšenice još uvjek na snazi, dok je ukinuta po pitanju brašna.

Zbog novouvedenih taksi, na graničnim prelazima između Kosova i Makedonije stvorile su se duge kolone vozila koja čekaju da pređu granicu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније