Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2019. 21:02 >> 21:02

ALBANIJA

Rama: Cilj opozicije da osujeti približavanje EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je glavni cilj albanske opozicije da osujeti napore te zemlje usmjerene ka otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U intervjuu za Asošiejted pres, Rama je rekao da je riješen da lokalni izbori budu održani 30. juna, uprkos neredima na protestima opozicije od sredine februara.

"To (nasilni protesti) je urađeno da bi se Evropi pokazalo da ova zemlja nije stabilna, da ne zaslužuje da bude shvaćena ozbiljno", rekao je Rama, lider Socijalističke partije.

Opozicione stranke desnog centra bojkotuju predstojeće lokalne izbore poslije višemjesečnih zahtijeva za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora i optužuju vladu za krađu glasova i druga krivična djela.

Predsjednik Albanije Iljir Meta pokušao je da otkaže lokalne izbore, navodeći da bi oni bili "nedemokratski" bez učešća opozicije, poslije čega su vladajuće stranke u parlamentu pokrenule proceduru za njegov opoziv zbog navodnog kršenja ustava.

Rama je rekao da je "vrijeme da se čuje glas naroda" i dodao da će poslije lokalnih izbora obnoviti pozive na bezuslovni dijalog.

Zemlje Evropske unije odgodile su početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uprkos upozorenjima da bi to odgađanje moglo da podrije stabilnost na Balkanu.

Rama je dodao da argumenti opozicije "ne piju vodu" i da ona ima "jasan plan da poremeti politički proces i proces pregovora s EU".

Naveo je da opozicioni lideri strahuju da bi pregovori o članstvu s Unijom bili otvoreni s fokusom na pravosuđe.

"Era nekažnjivosti će biti završena i to je problem za opoziciju", kazao je albanski premijer.

Protesti su nasilni duže vrijeme, a opozicija je prethodnih dana pokušala da spriječi pripreme za održavanje lokalnih izbora u okruzima u kojima je na vlasti.

Opozicija kontroliše 27 okruga, a vladajući socijalisti 34.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније