Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

18. 06. 2019. 10:50   >>  10:50 3

NJEMAČKI BILD OBJAVIO

Novi kompromitujući snimci Edija Rame

Njemački list "Bild" objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o prijetnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja.

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

"Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184, koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva", piše novinar Piter Tide.

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtijevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah poslije objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična djela je najavilo istragu protiv osoba koji su izvadili te materijale iz dosijea.

"Tužilaštvo za teška krivična djela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv njemačkog novinara Pitera Tidea.

Rama je na Tviteru napisao da je odlučio ovo pitanje da pokrene na sudu u Njemačkoj.

"Odlučio sam da ovaj spor vodim u njemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji, gdje se pravda ne igra s tajnama istrage i gdje se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocjenljiva vrijednost. 'Ajde da vidimo ko je u pravu", napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocijenio kao ucjenu.

Putem Fejsbuka on je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da "Rama još nije čuo o nezavisnom pravosuđu", pa zato zahtijeva istragu tužilaštva.

"Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđu sada zahtijeva da tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi", odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније