Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

16. 06. 2019. 11:19 >> 11:18
1

RAMA NEZADOVOLJAN

Zahtjev Pendarovskog nepravedan

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je kao nepravednu izjavu predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog, kojom je zahtijevao razdvajanje te države od "paketa sa Albanijom" u evropskim integracijama, prenosi portal A1on.

Stevo Pendarovski je rekao da nije dobro radzvajanje Sjeverne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje "zelenog svjetla" za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je ovaj stav makedonskog predsjednika začuđujući, istakavši "ključni doprinos Albanije i Albanaca" u demokratskim procesima u Sjevernoj Makedoniji.

Prema riječima Rame, ovaj zahtjev Pendarovskog nije niti pravedan, niti praktičan.

"Predsjednik Pendarovski podrazumijeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Ovaj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu ključni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskog puta prijateljske zemlje. To zapravo ne djeluje niti pravedno, niti praktično", istakao je Rama u svojoj Fejsbuk objavi.

Izjavu makedonskog predsjednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocijenio da bi odvajanje Sjeverne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Sjeverna Makedonija su završile domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bilo strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtjevima društva u obije zemlje, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski je izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao za evropski portal Euroaktiv, tokom zvanične posjete u Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

"U Albaniji je sada rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i prethodno, a i ranije smo bili odvojeni od Albanije", izjavio je Pendarovski za Euroaktiv.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније