Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 06. 2019. 23:20 >> 23:13
1

TAČI PORUČIO

"Carine su opravdane i nema ukidanja"

Kosovski predsjednik Hašim Tači je u intervjuu španskom listu Vangvardija izjavio da Amerika treba da se zajedno s EU uključi u dijalog Priština-Beograd koji se mora nastaviti bez ikakvih preduslova, a Srbiji uvedene carine su "pravedne, opravdane i neće biti ukinute".

Tači je, ističući stavove za susret sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem 1. jula u Parizu, kaže katalonski dnevnik Vangvardija, dodao da "samo kroz dijalog može da se dođe do konačnog sporazuma Kosovo-Srbija o uzajamnom priznavanju".

"Taj sporazum će biti pravno obavezujući i", naveo je Tači, "njime bi bila zaključena sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije".

On je dodao da se zalaže za "otvaranje granica, a ne mijenjanje granica" i, kako je rekao, Kosovo neće "pasti u zamku Srbije koja govori o Velikoj Albaniji ili Velikom Kosovu, jer Kosovo je suverena zemlja".

Vangvardija takodje podsjeća Tačija da je pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer predočio da "kosovske vlasti moraju da ukinu namete od 100 odsto na uvoz iz Srbije jer je to prepreka za pregovore, ne samo sa Srbijom, već i sa EU naglasivši da je sad najbolji trenutak za pregovore".

Tači je na to uzvratio da su "carine odluka jedne suverene države, pravedne su, opravdane, neće biti ukinute i moraju se poštovati".

Kosovski predsjednik je ocijenio da je "sad čas da Evropska unija djeluje jedinstveno i usaglašeno sa Sjedinjenim američkim državama da bi se cijeli ovaj postupak okončao ove godine".

"Naš cilj je da postanemo članica NATO i EU i da imamo specijalne veze sa Sjedinjenim američkim državama", prenosi Tačijeve riječi Vanguardija koja ističe da je intervju dat povodom obeležavanja 20-godišnjice okončanja rata u Prištini "u prisustvu Bila Klintona, Medlin Olbrajt i Veslija Klarka".

Vangvardija o tom obilježavanju kraja intervencije NATO na Kosovu donosi poseban izveštaj pod naslovom "Klinton ‘predsjednik’ Kosova".

U intervjuu je Tačiju postavljeno i pitanje "zašto je na toj proslavi bilo mnoštvo američkih zastava na ulicama, a nijedna jedina zastava Evropske unije?"

I, navodi katalonski dnevnik, Tačijev odgovor je glasio: "Hmm, mi smo u regionu najviše proevropski nastrojen narod, a najviše Americi smo naklonjeni u svijetu…i vjerujem da se to pitanje postavlja i zato što (sadašnji) evropski vođe nisu bili na tom obilježavanju".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније