Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 06. 2019. 10:34 >> 10:33
10

DIPLOMATSKI INCIDENT

Dodik odbio da primi njemačku ambasadorku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napravio je još jedan diplomatski incident, jer je odbio zahtjev njemačke ambasadorke u BiH Kristiane Hohman za oproštajni prijem.

Kako prenosi Index, predsjedavajućem Predsjedništva BiH nije se svidjelo kako ona radi, odnosno Dodik smatra da je njen angažman u BiH bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba.

"Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsedništva BiH, nijesam ni primio, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajni susret", kaže Dodik na početku pisma ambasadorki.

Zamjera joj da su njeni javni nastupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, piše portal Klix.ba. Dodik je obećao da će o tome "obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke", navodi se još u tekstu.

Prema Dodikovom mišljenju njemačka ambasadorka radila je protiv Srba.

"Kao ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja", piše Dodik.

"Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu", napisao je.

Dodao je da visoko cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali konstatuje da ambasadorka u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Index.hr podsjeća da se Dodik, dok je bio predsjednik Republike Srpske, često svađao sa ambasadorima Francuske, Austrije, a s američkom ambasadorkom Maurin Kormak uopše nije komunicirao. Često je znao i da na vulgaran način vrijeđa i visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, zaključio je Index.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније