Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

07. 06. 2019. 16:55   >>  16:57

JUNKER U ZAGREBU

Zemlje Z. Balkana moraju da zadrže evropski kurs

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker ponovio je u Zagrebu da zemlje Zapadnog Balkana moraju da zadrže evropsku perspektivu i podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Izrazio je nadu da će Hrvatska do 31. oktobra, kada završava mandat ove komisije, dobiti pozitivnu preporuku.

"Želim da tokom mandata ove EK damo preporuku Savjetu da Hrvatska postane dio šengenskog prostora", rekao je Junker na konferenciji za novinare koju je održao s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

On je takođe podržao ulazak Hrvatske u zonu eura, rekavši da misli da je zemlja spremna i da se finansijski stabilizuje. Odluku o tome, dodao je, donijeće Evropska centralna banka, a EK će je podržati.

Predsjednik EK je ponovio da zemlje Zapadnog Balkana treba da zadrže evropski kurs.

"Što se tiče Zapadnog Balkana, premijer Plenković i ja imamo isti stav da zemlje moraju da zadrže evropsku perpektivu", istakao je Junker koji boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkog konferenciji za novinare da očekuje da će Hrvatska do kraja mandata EK dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni.

On je rekao da je Hrvatska odmah po pristupanju EU iskoristila prvih 120 miliona evra, nakon toga još dodatnih 120 miliona.

"Jačamo svoju spoljnu granicu, unapedjujemo policijsku saradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elemente koji su na stolu, kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti predlog o članstvu u šengenskoj zoni prema Sajvetu", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da se razgovaralo i o pripremama za hrvatsko predsjedavanje EU početkom iduće godine, politici proširenja i ambiciji zemlje da u tom periodu organizuje sastanak na vrhu zemalja jugoistočne Evrope. Plenković je rekao da se zalaže za napredak država kandidata u ispunjenju kriterijuma na putu prema članstvu u EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније