Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

07. 06. 2019. 23:42 >> 23:42
1

BEZ NAPRETKA

Han ponovo upozorio političare u BiH

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ponovo je upozorio političare u BiH da moraju što prije da obezbijede uspostavljanje vlasti na svim nivoima.

Kako je naveo, oni to moraju da učine ukoliko žele bilo kakav napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U izjavi koju je prenio sarajevski "Dnevni avaz", Han je rekao da BiH bespotrebno gubi vrijeme, a građani trpe, jer političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima u oktobru 2018. godine još uvijek ne mogu da se dogovore o uspostavljanju novog Savjeta ministara.

"Zemlja bez vlade nije u poziciji da ponovno pokrene reforme potrebne za integraciju u EU. Rekao sam svim političkim liderima tokom moje posljednje posjete Sarajevu da za formiranje vlada ne bi trebalo postavljati preduslove", kazao je Han.

Osam mjeseci od izbora BiH još nijesu formirale Savjet ministara zbog sukoba između bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika oko planova za dalje približavanje BiH članstvu u NATO.

SDA na tome insistira kao na preduslovu za imenovanje novog Savjeta ministara, a SNSD to odlučno odbacuje pozivajući se na neobavezujuću rezoluciju parlamenta Republike Srpske iz 2017. godine kojom je definisano kako taj entitet treba da bude "vojno neutralan", odnosno na istom nivou odnosa sa NATO kakav ima Srbija.

Zbog sukoba oko članstva u NATO u potpunosti je blokiran i rad parlamenta BiH koji već mjesecima ne zasijeda i ne donosi nikakve odluke.

Dok se bošnjačka i srpska strana svađaju oko puta ka NATO ostao je blokiran proces sprovođenja reformi koje je u svom posljednjem mišljenju objavljenom krajem maja preporučila Evropska komisija kako bi BiH mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Han je istakao da su EU potrebni neki sagovornici u BiH sa kojima bi razgovarala o sprovođenju 14 opsežnih reformskih preporuka.

"Zakonodavna i izvršna vlast u BiH sada moraju preći s riječi na djela i sprovesti reforme da bi se jednoga dana BiH preporučio status kandidata i otvorili pregovori o pristupanju EU", kazao je Han.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније