Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

01. 06. 2019. 21:38 >> 21:46
2

PROTESTI U BEOGRADU

Vlast je uzdrmana, iduće subote šest mjeseci

Vlast u Srbiji je "uzdrmana i na staklenim je nogama, ali moramo svi da se ujedinimo kako bismo se oduprli bezumlju", poručeno je večeras sa protesta u Beogradu "Jedan od pet miliona", uz poziv na okupljanje naredne subote kada se navršava šest mjeseci od prvog protesta u glavnom gradu.

"Šetaće cijela Srbija, protestovaće se u mnogim gradovima", istaknuto je na kraju protestne šetnje koja se završila isped zgrade Radio televizije Srbije, gdje je priređen uobičajeni "Dnevnik slobodne Srbije".

Funkcioner Pokreta Dveri Jugoslav Kiprijanović pozvao je, u govoru s Terazijske česme, gdje počinju protesti, državne službenike, "sve koje drže sistem" da se pridruže građanima koji protestuju.

Kiprijanović je naglasio da je nedavno, prilikom ulaska u Skupštinu Srbije, "lažni vojvoda (Vojislav Šešelj) digao palicu na njega" ali da ga "niko ni iz policije ni iz tužilaštva nije pozvao da pita šta ima da kaže o tom incidentu".

On je rekao da je to dokaz da je "država partijska" i da su "institucije uništene".

"Uplašila ih je istina, jer je na transparentu koje su tada Dveri držale pred Skupštinom pisalo 'Danas izdaja, sjutra robija", rekao je Kiprijanović.

Glumac Branislav Lečić rekao je da je već mjesecima Terazijska česma "sveto mjesto, Narodna skupština i glas slobode".

On je rekao da je slučaj sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića podsjetnik kako svi treba da se drže profesionalnog rada i ocijenio da profesionalizam mora da bude definisan kao jedina legitimacija svih koji su na vlasti.

Lečić je rekao da je akcija ROSU na Sjeveru Kosova koordinirana između vlasti u Prištini i Beogradu i pozvao građane da "ne budu instrument politika koje guraju u rat".

Po njegovim riječima, na Balkanu mora da dođe do "pomirenja" kako stanovnike tih zemalja ne bi instrumentalizovali "lokalni političari i velike sile".

Lečić je kazao da su šestomjesečni napori svih koji protestuju, "krunisani" izvještajem Evropske komisije, ocijenivši da su protesti natjerali Evropu da "zaštiti vrijednosti za koje se sama zalaže".

Građanima se, mimo najave, obratila inženjerka rudarstva Suzana Lazarević, koja je rekla da je i prije 30 godina stojala kod Terazijske česme i da ju je tadašnji duh protesta zadržao da ne ode iz Srbije.

Na čelu protestne šetnje građani su nosili transparente "Stop krvavim košuljama", "Jedan od pet miliona" i "Protiv izborne krađe".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније