Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

30. 05. 2019. 14:37   >>  14:37 17

PREDSJEDNIK KOSOVA SE PREDOMISLIO

Tači protiv formiranja Zajednice srpskih opština

Kosovski predsjednik Hašim Tači poručio je da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je ocijenio, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu, prenijeli su prištinski mediji.

"Tačno je da sam se ranije saglasio s formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dopustiti u zamjenu za viznu liberalizaciju", rekao je Tači.

On je, kako prenosi prištinski list Zeri, istakao i da takse na robu iz Srbije (I BiH) "moraju ostati na snazi".

Tači je ocijenio i da je Evropska unija okrenula leđa Prištini, jer ni poslije tri godine od davanja preporuke za viznu liberalizaciju, zemlje članice još nijesu donijele odluku.

Formiranje ZSO na Kosovu obaveza je Prištine preuzeta Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa s Beogradom, potpisanim u aprilu 2013. pod pokroviteljstvom EU i tadašnje šefice eurodiplomatije Katrin Ešton, ali je prištinske vlasti nijesu realizovale.

Tu činjenicu Beograd naglašava kao jednu od spornih tačaka u odnosima i kao odsustvo volje da kosovske vlasti nastave dijalog, a krizu u pregovorima dodatno su pojačale jednostrano uvedene carinske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Povratak za pregovarački sto Beograd kategorički uslovljava upravo ukidanjem carinskih dažbina, ukazujući da tim trgovinskim ratom Priština krši regionalni ekonomski sporazum CEFTA, te Sporazum o pridruživanju (SSP) potpisan s Briselom.

S druge strane, Priština nastoji da dobije obećanu viznu liberalizaciju kao preduslov da pokaže dobru volju ukidanjem ili suspendovanjem taksi, što su od kosovskih vlasti već tražili i EU i SAD.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније