Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

30. 05. 2019. 15:03 >> 15:01

ZAEV OČEKUJE

Datum za pregovore o pristupanju EU tokom ljeta

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev očekuje da njegova zemlja dobije datum za pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom tokom ovog ljeta, prenosi MIA.

On smatra da je to realna opcija ukoliko izvještaj Evropske komisije o Sjevernoj Makedoniji bude usvojen u nacionalnim parlamentima država-članica EU.

Jedino ukoliko nacionalni parlamenti zemalja-članica ne uspiju u tome, odluka o datumu za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom bi bila odložena za jesen.

"Očekujemo datum za početak pregovora da bude dat ovog ljeta. Jasno je da je jun teško dostižan, zato što u njemačkom Bundestagu će biti održana sjednica između 3. i 6. juna i ne vjerujem da izvještaj koji je objavljen 29. maja može da bude procesuiran, već na sjednici početkom juna, iako smatram da to Njemačka može da učini kao veliki prijatelj", rekao je Zaev.

Ako u junu to učine, kaže Zaev, "u julu bismo imali odluku na ministarskom savjetu, a to je moguće".

"Ali jedno je jasno i to je Evropska komisija potvrdila, da sa Prespanskim sporazumom, reformama, doprinosom za cio region, kao i uz čekanje od 14 godina kao zemlja kandidat, imamo argumente za konačnu odluku o datumu za pregovore", zaključio je Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније