Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

30. 05. 2019. 09:12   >>  09:12 35

BISERKO SMATRA

Srbija je trebalo prva da prizna Kosovo

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da je Srbija trebalo da bude prva zemlja koja je priznala Kosovo, kao pokazatelj da je spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako pokrene kompletan region.


"Srbija je to davno trebalo da uradi i to je trebalo prva da uradi u postojećim granicama. To onda Srbiju čini ozbiljnim akterom u regionu. Stalno se poziva da je najveća, faktor stabilnosti, to bi bio gest koji bi pokazao da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako povuče region. Cijeli region ima sumnje u to šta Srbija želi, to se vidi po njenom ponašanju i na Kosovu, u Bosni, Hrvatskoj", kazala je Biserko za sarajevsku N1.

Ocijenila je da Srbiji odgovara "zamrznuti konflikt", jer stalno računa da će se međunarodni kontekst promijeniti njoj u korist i da će vrijeme pokazati da te zajednice ne mogu zajedno da žive.

Prema njenim riječima, Srbija pokušava da vrati stanje na staro, time što je Rusija ušla u region.

"Srbija više služi ruskim nego srpskim interesima. Geografski Srbija pripada evropskom krugu, vezana je za region - a ponaša se kao da sebe ne vidi u regionu, stalno gleda savezništvo sa većim silama, a od nedavno je okrenuta ka Višegradskoj grupi koja ima problema sa odredjenim vrijednostima EU, ta ksenofobija, antimigratska, islamofobija…", kazala je Sonja Biserko.

Navela je da je Kosovo tema koja je aktuelna od sedamdesetih godina 20. vijeka, a na Kosovu je otvoreno i srpsko pitanje u Jugoslaviji.

 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније