Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

27. 05. 2019. 10:53   >>  10:53 15

IZETBEGOVIĆ OCIJENIO

"Republika Srpska se militarizuje"

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i “ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika”.

Izetbegović je to rekao na svečanoj sjednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često "zajedno, nasmijani i zagrljeni”, prenosi Klix.

"Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čovjeku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica", rekao je Izetbegović.

On je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako "Republika Srpska nema vojsku, ali ima srpski narod", kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, Republiku Srpsku naziva “Zapadnom Srbijom”.

On je za Dodika rekao da se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu, navodeći da već deceniju opstruiše vitalno važne procese za zemlju i njene građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO.

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je ta zemlja sve prisutnija u regionu i da sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH, ali i da SAD, uprkos politici koju vodi predsjednik Donald Tramp, ne odustaje od uticaja na Balkanu.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније