Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

26. 05. 2019. 21:52   >>  21:49

HAN O Z. BALKANU

Napretka ima, ali moglo se ići i brže

Evropski komesar Johanes Han je izjavio da je Evropska unija posljednjih godina uspjela da "Zapadni Balkan stavi na tračnice" ka Evropi i naglasio da je EU "počela pregovore(o članstvu) sa Srbijom, iako još treba riješiti situaciju oko dijaloga s Kosovom".

Han je to rekao u intervjuu španskom listu Mundo i kao uspjeh EU naveo da je "Sjeverna Makedonija bila na ivici propasti, a sad je stala na noge".

Evropski komesar je želio da naglasi da "Evropa mora izvoziti stabilnost" i naveo da je "došlo do nesporazuma kad je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u članstvo neće ući ni jedna zemlja".

"To nije bila odluka, već konstatacija", dodao je Han i napomenuo da je "svakome upućenom jasno da je bilo logično da će za to biti potrebno vrijeme".

Evropski komesar za proširenje je istakao da je "opšta ocjena da je bilo koraka naprijed, mada je, jasno, moglo biti brže" sve vezano za napredak regiona ka EU.

On je rekao da će EU "iduće nedelje objaviti ocjenu i o Bosni, zemlji koja je najviše zaostala".

"Važno je da naši partneri znaju da, ukoliko ispune uslove, i mi ćemo ispuniti naša obećanja", zaključio je Han, uz opasku da se nada da će zemlje članice EU dati i zeleno svjetlo za početak pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније