Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

22. 05. 2019. 16:23   >>  16:21 8

DODIK

"U BIH neće biti rata"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da u toj zemlji neće biti rata, bez obzira na to što je politička situacija u zemlji složenija u odnosu na raniji period.

Dodik je ocijenio da je u tako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog "sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci".

"Ja u te ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući činjenicu da sve više ljudi odlazi iz BiH zbog toga što ih plaše izjave političara, Dodik je kazao da je "stvorena atmosfera odlaska, za šta odgovornost imaju i lokalni organi".

"Mislim, međutim, da je to plan razvijenih evropskih zemalja da 'usisaju' najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu", kazao je on.

Dodik je ocijenio da se neformiranjem novog Savjeta ministara BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

"Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da se to dešava osam mjeseci i da je to "jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod".

Dodao je da je BiH danas dalje od formiranja Savjeta ministara nego što je bila ranije, jer, kako je kazao, nema pomaka sa bošnjačke strane.

"Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja", ocijenio je Dodik.

On je kazao i da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što "gubi kapacitet kod EU".

Upitan šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, Dodik je rekao da želi da čuje od njega kako vidi bezbjednosnu situaciju u BiH.

"Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procjenu", kazao je.

Dodik smatra da rata neće biti, ali da je bezbjednosna situacija u BiH ugrožena zbog kriminala, korupcije i djelovanja kriminalnih grupa iz regiona na prostoru te zemlje.

Rekao je i da postoji problem migranata i povratka osoba sa ratišta u Siriji koji, kako je naveo, mogu da destabilizuju BiH.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније