Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 05. 2019. 17:30 >> 17:31

BEZBJEDNOST GRANICE

Fronteks u Albaniji: Prva zajednička operacija van EU

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) pokrenula je danas u saradnji sa albanskim vlastima prvu zajedničku operaciju na teritoriji zemlje susjeda EU koja nije članica Unije.

Fronteksov tim će od sjutra biti angažovan zajedno sa albanskim graničarima na grčko-albanskoj granici sa ciljem da se ojača upravljanje granicom i unaprijedi bezbjednost na spoljnim granicama EU.

Ta operacija predstavlja novu fazu u saradnji u upravljanju granicama EU i partnera sa Zapadnog Balkana, kao i još jedan korak ka potpunoj operacionalizaciji Fronteksa, saopštila je Evropska komisija.

Na početku operacije Agencija će rasporediti 50 oficira, 16 patrolnih kola i jedan kombi sa termovizijskom opremom iz 12 članica EU - Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Letonije, Holandije, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Froteks će na taj način podržati upravljanje albanskom granicom i borbu protiv prekograničnog kriminala.

Komisija navodi da će Albanija i dalje biti potpuno odgovorna za zaštitu svojih granica dok će joj Fonteks pružati tehničku i operativnu podršku i pomoć.

Timovi Evropske agencije, kako se navodi, moći će da podrže albanske graničare npr. kod provjera na graničnim prelazima i sprečavanja neovlašćenih ulazaka u zemlju.

Sve operacije i angažovanja na albanskoj granici sa Grčkom sprovodiće se uz sporazum i sa albanskim, i sa grčkim vlastima.

Svečanost povodom otpočinjanja zajedničke operacije održana je danas u Tirani a prisustvovali su evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri, albanski premijer Edi Rama i ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj.

Avramopulos je istakao da se raspoređivanjem Fronteksa van EU otvara novo poglavlje u saradnji u oblasti migracija i upravljanju granicama sa Albanijom i cijelim regionom Zapadnog Balkana.

Raspoređivanje Fronteksa i zajedničke operacije na teritoriji zemlje susjeda EU koja nije članica Unije omogućene su statusnim sporazumima koji je u slučaju Albanije stupio na snagu 1. maja.

Slični sporazumi parafirani su sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, BiH i Crnom Gorom i čekaju finalizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније