Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RTS, Indeks [ Objavio: O.Z. ]

18. 05. 2019. 19:45 >> 19:48
4

I ANTIFAŠISTI PROTESTOVALI

Skup u Blajburgu bez incidenata

U austrijskom gradu Blajburgu održana je 74. komemoracija pripadnicima ustaških formacija, koji su ubijeni na području tog mjesta u blizini slovenačke granice, neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata. Jedna osoba uhapšena je zbog fašističkog pozdrava. Istovremeno, održan je i protest antifašista, koji je prošao bez incidenata.

U Blajburgu se na današnjem skupu okupilo oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego što je austrijska policija očekivala.

Policija je, očekujući veći broj učesnika, bila prisutna sa 450 uniformisanih lica, koji su detaljno provjeravali da li učesnici nose sa sobom zabranjene ustaške simbole.

Naime, od 1. marta stupila je na snagu dopunjena lista zabranjenih simbola u Austriji, koja obuhvata i ustaške simbole.

Bili su prisutni jedan državni tužilac, sudija, kao i pripadnici policije za strance, a čuvari reda sve događaje pratili su i video-kamerama.

Prema riječima portparola policije Rajnera Dionisioa, tokom komemoracije nije registrovan nijedan policijski relevantan slučaj.

Za razliku od proteklih godina nije bilo učesnika u uniformama, a najava da će biti kažnjavani svi koji nose zabranjene simbole je djelovala, pošto je bilo daleko manje zastava i simbola, a zabranjenih čuvari reda nijesu registrovali.

Ove godine zabilježen je samo jedan incident, kada je jedan muškarac, na kraju skupa, kada su učesnici krenuli kućama, podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava. On je, kako je saopšteno, uhapšen.

Komemoraciju je organizovao Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, naveo je Večernji list.

Antifašisti protiv komemoracije

Istovremeno, održan je i protest antifašista u Blajburgu. Učesnici demonstracija protiv komemoracije kretali su se u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu.

Na početku kolone nalazio se traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Predstavnici "Radničke fronte" poručili su na protestu da su "došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu".

Okupljanje bez vodećih hrvatskih zvaničnika

Indeks je naveo da na komemoraciji nije bilo nikoga "od troje vodećih ljudi u zemlji", pošto je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović "po svom običaju" u Blajburg obišla još prije nekoliko dana, prekjuče se tamo pred spomenikom poklonio predsjedavajući Sabora Gordan Jandroković, a premijer Andrej Plenković je na Blajburg poslao izaslanika.

Navodi se da su u ime hrvatske vlade na komemoraciji danas bili samo ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније