Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 09. 2013. 09:53 >> 09:53
1

SIMBOL JEDNOG VREMENA

Ljajić: Jovanka Broz se osjeća bolje

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija da se Jovanka Broz (89), udovica bivšeg predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita, osjeća bolje.

Ljajić je jedan od rijetkih predstavnika vlasti koji je u posljednjih nekoliko godina brinuo o Jovanki Broz, koga je ona rado primala i sa kojim je direktno komunicirala.

''Taj oporavak teče pozitivnim tokom'', govori Ljajić.

U svakom slučaju, nastavlja Ljajić, nama preostaje sad da rješavamo njene praktične probleme.

''To su dugogodišnji problemi s kojim se ona suočava. Od toga da još uvijek nema riješeno pitanje elementarnog stanovanja u pristojnim uslovima, do rješavanja nekih statusnih problema vezanih za imovinsku raspravu koja nikako da završi i koja je godinama unazad iz potpuno neobjašnjivih razloga zaustavljena. Ja sam u petak razgovarao sa članovima njene rodbine, ponovo ću se sastati sa njima, imao sam razgovore u Vladi na koji način te probleme da rješavamo prije nego ona skoro izađe iz bolnice'', govori Ljajić za AA.

Na pitanje da li to znači da bi Jovanka Broz zaista uskoro mogla da napusti bolnicu, potpredsjednik Vlade Srbije nije mogao odgovoriti.

''Pa, to je sada procjena ljekara, oni su zasada zadovoljni sadašnjim tokom (njenog) oporavka. Teško je u ovom momentu predviđati kad bi mogla da napusti bolnicu'', dodao je.

Nadalje, Rasim Ljajić ističe da u srbijanskoj vladi sada imaju razumijevanja za probleme Jovanke Broz.

''Vjerujem da ćemo to uspjeti da uradimo i da obezbijedimo neophodna sredstva da se to učini'', ocijenio je.

- Poštuju je od Makedonije do Slovenije -

On ističe da je Jovanka Broz simbol jednog vremena.

''Ona je morala imati status koji dolikuje ženi nekadašnjeg presjednika države, ma kakva ta država bila. Ona apsolutno nije krivično gonjena za bilo koje djelo. Ona je imala neviđene simpatije od Makedonije do Slovenije. Prvi put kad sam bio kod nje, meni su se javili brojni građani i firme koje su izražavale spremnost da pomognu. Bile su čak tri građevinske firme iz Makedonije koje su htjele da dođu da pomognu u rekonstrukciji, u renoviranju njene kuće. Bilo je mnogih poziva ljudi s područja bivše Jugoslavije, što dovoljno govori o još uvijek nekom ugledu koji ta žena ima na prostoru cijele bivše Jugoslavije. To je skoro nevjerovatno'', objašnjava Ljajić.

- Izbačena iz doma kao u vestern filmovima -

Otkriva da je za Jovanku Broz prioritet ''da se ta imovnska rasprava što prije okonča''.

''Njena prava su time povrijeđena, ona je bukvalno izbačena iz svoje kuće u Užičkoj ulici. Tada je prebačena u kuću gdje je do sada bila. Način kako je to urađeno više liči na snimanje vestern filma nego na realnost koju čovjek može da zamisli. Ona ne traži ništa više, ni manje, osim onog što njoj pripada. Naravno, to jeste stvar sudskih instanci, mi ne možemo da utičemo, ali to je nešto na čemu ona insistira'', govori Ljajić, te dodaje:

''Druga stvar da se obezbijede elementarni usovi za život s obzirom da, iako je riječ o velikoj vili, ona je u zapuštenom stanju. Mi smo pokušali da renoviramo pojedine djelove vile. Tako da su i arhitekti koje sam izdvoio govorili da je tu nužna temeljna rekonstrukcija, da je neophodno da i ona napusti tu kuću, što ona, s druge strane, ne želi da učini. Tako da vidjećemo na koji način ćemo uspjeti to da riješimo i saniramo objekat u kojem se do sada nalazila''.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније