Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2019. 08:23 >> 08:23

HRVATSKA I BIH

Haos s vremenom se nastavlja

Olujni udari vjetra i poplave izazvane obilnim padavinama stvaraju probleme širom Hrvatske. Slično i u BiH. Neka sela potpuno pod vodom.

Jak vjetar koji duva od nedjelje uveče napravio je pravi haos u Zagrebu, jer su počupana brojna stabla, polomljene grane, polupani automobili, razbacani štandovi, počupani krovovi. Gradske službe su imale preko 700 intervencija, a pet osoba je povrijeđeno.

Iako je izgledalo da gore ne može biti, iz tamošnjeg meteorološkog zavoda su saopštili da se "pik" olujnih udara vjetra očekuje tek danas. Kako prenosi Index.hr, u Zagrebu je bilo velikih problema i sa gradskim prevozom, a bilo je i razlupanih semafora.

Sve zagrebačke službe su na nogama, gradski zvaničnici upozorili su građane da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja i danas, za gotovo cijelu zemlju zbog jakog vjetra i ekstremnih količina kiše.

Istovremeno, ostatak Hrvatske bori se sa vodostajima rijeka, a posebno je kritično na slivu Save, Une i Kupe. U Hrvatskoj Kostajnici, na rijeci Uni, na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava.

Slična situacija je i na rijeci Korani kod Karlovca. Takođe, zbog izlivanja rijeka zatvoreni su za saobraćaj brojni državni, kao i lokalni putevi.

Kritično i u BiH

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini takođe je prouzrokovala poplave. Najgore je na sjeveru BiH, kao i u centralnim dijelovima te zemlje. Pojedina naselja na sjeveru BiH potpuno su odsječena od ostatka zemlje jer su sve saobraćajnice poplavljene i potpuno neprohodne. Građani prijavljuju i probleme s vodosnabdijevanjem, ali i strujom. Kako prenosi Index, najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava.

Načelnik Opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na put, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona. Vodostaj Bosne je sinoć za dva sata narastao za 126 centimetara.

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije donio je sinoć odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.

Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama. On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta rijeka tokom noći još blago rasti i da zato građane treba upozoriti da prate situaciju. "To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste", rekao je Radojičić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније