Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

14. 05. 2019. 07:55   >>  07:57 9

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Srpski srednjoškolci - neinformisani i ne vole Albance

Osrednje politički informisani, nezainteresovani za društvena i politička dešavanja, informišu se uglavnom na internetu, imaju povjerenja isključivo u svoje roditelje, dok vladi zemlje gotovo ništa ne vjeruju.

Ovo su, kako piše beogradski Blic, samo neke od karakteristika srpskih srednjoškolaca koja su dobijena na osnovu istraživanja organizacije "Građanska inicijative" sprovedenog u dvadeset srednjih škola u Srbiji.

U istraživanju je učestovalo 1.073 ispitanika koji pohađaju građansko vaspitanje, a podaci koji su dobijeni su iznenađujući.

Nedovoljno informisani

Na pitanja poput - šta je vladavina zakona, šta je WTO, ili koje su funkcije ombudsmana gotovo polovina ispitanih srednjoškolaca nije znala odgovor.

Tvorci istraživanja ističu da je to prilično zabrinjavajuće, ali istovremeno navode da je situacija bolja nego prije deset godina kada su prvi put sprovedena ovakva istraživanja, a kada je tačne odgovore na ovakva pitanja davalo samo 20 odsto srednjoškolaca.

Podatku o nezainteresovanosti ide u prilog i činjenica da srednjoškolci u značajnom procentu ne poznaju ni gradivo predmeta u okviru kog je rađeno istraživanje.

Ne bi se družili sa Albancima i pripadnicima LGBT zajednice

I pored toga što nijesu politički i društveno informisani, značajan procenat srednjoškolaca iskazuje prilično visoku etničku distancu prema pojedinim etničkim grupama, ali takođe i visoku odbojnost prema pojedim grupama u društvu.

Naime, 36 odsto učenika srednje škole smatra da je odnos prijateljstva sa Albancima gotovo nemoguć, a pripadnike LGBT populacije ne prihvata čak 41 odsto ispitanih, dok čak 40 odsto njih ne bi željelo da ostvari ikakav konatakt sa osobama koje su HIV pozivitne.

Mnogi su euroskeptici

Ono što je prilično iznenadilo javnost nakon objavljivanja ovog istraživanja je činjenica da su mladi u vrlo značajnoj mjeri "europskeptici". Manjina srednjoškolaca smatra da je za Srbiju jako bitno da uđe u Evropsku uniju (samo 11 procenata), dok većina, odnosno njih 35 odsto smatra da su evrointegracije osrednje važnosti, ali se čak 25 odsto ispitanika se protivi ulasku u Uniju.

Lične vrijednosti su im jako bitne

Iako podaci ovog istraživanja govore da mladi prilično nijesu zainteresovani za svet oko sebe, oni ipak u prilično visokom procentu brinu o svojoj slobodi, dragim ljudima i slobodnom vremenu.

Zanimljva je i činjenica da mladi kao najznačajnijim ličnim vrijednostima smatraju slobodu, porodicu, prijatelje, ali i slobodno vrijeme. Preko 85 odsto ispitanih su naveli da su im su im ove navedene vrijednosti nešto najvažnije.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније