Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 02. 2013. 22:49 >> 22:54

U SARADNJI SA EK

Sporazum BiH i Hrvatske o granici

Hrvatska i BiH su se, u saradnji s Evropskom komisijom, dogovorile da do ulaska Hrvatske u EU 1. jula, potpišu obostrano povoljan sporazum o graničnom prometu.

Dogovor je i da, ukoliko to prihvate članice EU, Hrvatska zadrži sadašnji režim prelaska samo s ličnim kartama za državljane BiH.

Riječ je, prije svega o sporazumu o prometu hrvatske robe na području Neuma, gdje bosanskohercegovačka teritorija presijeca hrvatsku, kao i za BiH važnom sporazumu o izvozu i uvozu BiH preko hrvatske luke Ploče.

To su u Briselu, poslije razgovora, saopštili evropski komesar Štefan File, kao i šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija.

 

Lagumdžija je rekao da je to izuzetan događaj za odnose na Zapadnom Balkanu, jer su ovim dogovorima ob,e strane na dobitku, a ne kao obično da uvijek jedna biva oštećena.

File je kazao da će na osnovu režima prevoza robe u i iz hrvatske luke Ploče za BiH, veliki dio izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla biti nastavljen i poslije ulaska Hrvatske u EU.

File je dodao da dvije strane treba da neodložno do kraja maja potpišu sporazum o graničnom i pograničnom prometu, jer će sve što je urađeno morati da provjere stručnjaci Evropske komisije.

Pusić je istakla da će dogovorom biti uspostavljeni posebni granični prelazi preko kojih će moći prelaziti žive životinje. Na njima će biti veterinarske stanice, a biće i drugih, uključujuće malogranične prelaze za lokalno stanovništo.

Dosad se izvoz i uvoz BiH iz Hrvatske odvijao po pravilima zapadnobalkanske zone slobodne trgovine CEFTA koju će Hrvatska napustiti kad uđe u Evropsku uniju.

Tada će na snagu stupiti znatno zahtjevniji evropski propisi za uvoz i izvoz, a to znači da roba mora biti kvalitetnija.

BiH izvozi u Hrvatsku 20 odsto od svog cjelokupnog izvoza, a na hrvatsko tržište sada odlazi preko 60 odsto bosanskohercegovačke proizvodnje mlijeka, kao i znatna količina svježeg mesa.

Hrvatski zvaničnci danas u Briselu nijesu objasnili kakav će režim prelaska robe i putnika Hrvatska, kad uđe u Uniju, uspostaviti sa Crnom Gorom i Srbijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније