Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

30. 04. 2019. 12:04 >> 12:04
3

ZA STABILNOST REGIONA

Zaključci berlinskog skupa, šta piše na sajtu Merkelove

Na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel objavljeni su zaključci skupa u Berlinu. Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka.

Berlinski skup su inicirali njemačka kancelarka i francuski predsjednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, a u zaključima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o, kako se navodi, potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je, ističe se, ključan za put Srbije i Kosova u Evropu.

Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Naglašan je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebao da bude praćen mjerama za izgradnju povjerenja.

Učesnici su pohvalili uspješno zaključeni sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primjer uspješnog rješavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijerima Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo riječi o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Učesnici su se, stoji u saopštenju, složili da pojačaju svoje napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima Predsjedništva o samitu Zapadnog Balkana 2018.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbjednosna saradnja, razmjene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je ptvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RICO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanu, u Poljskoj.

Učesnici su se, takođe složili da prošire svoju saradnju kako bi spriječili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljene trgovine SALV i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u saopštenju, Učesnici svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i vanjske izazove našeg vremena.

Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona.

U tom cilju, učesnici su pozdravili namjeru Hrvatske da organizuje samit EU za zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU 2020. godine.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније