Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 04. 2019. 12:32 >> 12:32

VLADA SRBIJE USVOJILA

Krediti u francima umanjeni skoro 40 odsto

Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sjednici Vlade Srbije, a on predviđa da se preostali dio duga konvertuje u eure, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

"Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata", istakao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je pojasnio da će leks specijalis biti upućen u skupštinsku proceduru, te da on rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rješenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nijesu bili nimalo laki, ali smo uspjeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rješenje za sve tri strane", kazao je Mali.

Kako je objasnio, nacrtom zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromjesečni ili šestomjesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog zakona banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније