Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

10. 04. 2019. 08:28   >>  08:28 1

ŠPIJUNSKI RAT

Slovenija VS Hrvatska: Ko koga špijunira i zašto?

"Špijunski rat" između Slovenije i Hrvatske. Zasjedao slovenački Savjet za nacionalnu bezbjednost. Tema: Hrvatski uticaj na slobodu medija. Plenković sve negira.

Na hitnoj sjednici slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost raspravljalo se o pokušaju Hrvatske da spriječi slovenačke medije da izvještavaju o aktivnostima hrvatskih obavještajnih službi u Sloveniji.

Nakon sastanka saopšteno je da Slovenija očekuje od Hrvatske da se u budućnosti uzdrži od aktivnosti koje su u suprotnosti sa vrijednostima EU.

Kako je sve počelo

Sjednicu Savjeta sazvao je slovenački premijer Marjan Šarec, a prisustvovali su predsjednik Borut Pahor, predsjednik Skupštine Dejan Židan i poslanik Franc Breznik iz najveće opozicione partije Slovenačke demokrate stranke (SDS) Janeza Janše, kao i šef slovenačke obavještajne službe SOVA.

Nakon sjednice slovenačkog Savjeta Breznik je jedini izjavio da se na njoj niije čulo ništa više nego što se već moglo čuti u medijima. "Mi nemamo dokaze", rekao je on.

Vijest o sjednici uslijedila je nakon što je ministar spoljnih poslova Miro Cerar saopštio da je hrvatski ambasador u Ljubljani Boris Grigić pozvan na razgovor, koji će se održati u srijedu.

Slovenačka POP televizija objavila je u ponedjeljak da je hrvatska vlada pokušala svojim kanalima da spriječi emitovanje njihovog priloga da hrvatska obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja telefonskih razgovora između slovenačkog sudije u arbitražnom postupku o granici i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik u julu 2015. godine, kako bi diskreditovala proces arbitraže.

POP TV je navela i da je jedan od najuticajnijih hrvatskih medija i dobar prijatelj hrvatskih političara pokušao da spriječi i ili čak podmiti direktora strane multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na tu televiziju.

Navedeno je da je taj visoko rangirani medijski zvaničnik Ivan Tolj (51), inače franjevački sveštenik sa velikim uticajem na hrvatske medije.

Šta kaže Plenković?

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da politika njegove vlade nije da utiče na informacije u slovenačkim medijima.

"Hrvatska vlada nema ni mogućnosti niti ambiciju, niti je naša politika da utiče na bilo kakve objave u slovenačkim medijima", rekao je Plenković, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, arbitražni postupak je nepovratno kompromitovan zbog ponašanja slovenačke strane i dodao da Hrvatska želi da razvija dobre odnose sa Slovenijom i da reši to pitanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније